И тази година Жеравна е домакин на Фестивала на фолклорната носия

1 август 2011

Фестивал на фолклорната носия “Жеравна” 2011

Jeravna-horo-krai-oganПрез месец август /19-21.08.2011 г./, след празника на Голяма Богородица, местността Добромерица до китна Жеравна отново ще приюти мало и голямо, от близо и далеч със цялата пъстрота от носии, ритми, песни и танци за“Фестивала на фолклорната носия” Жеравна 2011. Това е най-колоритният фестивал, провеждащ се в България, който ще ни върне във времето назад – за да почувстваме и изживеем духа и бита на нашите предци.
На фестивала са поканени да присъстват всички, които имат желание да станат част от това преживяване и които ще трябва да спазят определени от организаторите правила.  Някои от тях са задължително облекло – фолклорна носия /автентична, стилизирана или сценична/, да не използват мобилни телефони на мястото на провеждане на фестивала, да не  ползват запалки и други съвременни технически устройства и др.
Организаторите от Фондация “Българе”, община Котел, кметство село Жеравна и “Сдружение за Жеравна” залагат на традиционните порядки, в които са живяли нашите предци и са убедени, че именно в спазването им през цялото време на фестивала, се крие разковничето за толкова големия интерес към него.

И тази година ще има две сцени на открито, традиционни гозби, занаяти, много танци, музика и песни, пехливански борби, надигравания, участие на български и чуждестранни групи. Новото и различно от миналите години е участие на малцинствата в България /мохамедански, каракачански, арменски и ромски ансамбли/, които ще се изявят във втория ден на фестивала.