От днес ветеринарните лекари спират издаването на документи и надзора на инфекциозни болести

1 януари 2011

06След проведена среща на ръководството на БВС със зам.- министъра на земеделието и храните Цветан Димитров-стана ясно, че държавата иска отсрочка за сключването на индивидуалните договори с ветеринарните лекари. Именно затова от първи януари трябва да спре или да се извършва незаконно транспорта на животни. Държавните ветеринарно-медицински служби не са сключили индивидуални договори с практикуващите лекари. Това на практика означава, че те нямат право да издават ветеринарни свидетелства за превоз на животни, освен това лекарите не са задължени да осъществяват надзор и профилактика. Индивидуалните договори на държавата със специалистите трябваше да бъдат сключени докрая на септември. Въпреки сключеното споразумение между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и Българския ветеринарен съюз, с което още на първи отктомври министерството се ангажира да осигури своевременно условия за работа на лекарите и да ги включи, като активен партньор при подготвяне на законодателни промени, се оказва, че единственото направено по споразумението е изплащaнето на закъснели с месеци средства за профилактични прегледи и ваксинации. На последната среща в министерството, 29.12.2010, стана ясно още, че работна група вече е изготвила предложения за промени в законите, без по накакъв начин да е търсено партньорството на Българския ветеринарен съюз. А това също беше обещано, но още по- некоректното е, че за това ни беше съобщено между другото.

За пореден път ветеринарните лекари са поставени в ситуация да не знаят какви са и имат ли изобщо задължения към фермерите от първи януари. Това от друга страна ги притиска да не бъдат лоялни към други организации и обществени слоеве, но не по тяхна вина. Именно затова предварително съобщаваме, че спирането на работата от първи януари се дължи на нежелание или неосъзнати последици от страна на Министерството на земеделието и храните, а не на приумица на съсловната организация. Защото при издаването на ветеринарни свидетелства например, без индивидуални договори, ветеринарните лекари ще носят включително наказателна отговорност.

Блокирането на работата със сигурност ще създаде проблеми на производители и преработватели на храни от животински произход, а също и възможност за разпространение на болести поради липса на надзор, особено ако ситуацията не бъде разрешена и след първата работна седмица на 2011-та година.