Отворено писмо от собствениците на заведения в Студентския град срещу промените в Закона за висшето образование

9 октомври 2012

IMG_3754-g„Сдружението на собствениците на заведения в Студентски град“ проведе срещи с представители на полицията и охранителни фирми за приоритетите по гарантиране спокойствието на жители и студенти. Договорено е тясно сътрудничество и взаимно съдействие.

Междувременно новорегистрираното Сдружение разпространи Отворено писмо до Народното събрание, Министерския съвет, Столична община, неправителствени организации и медии, във връзка с предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за висшето образование.

 

Самото писмо може да прочетете по-долу:

 

 

ДО: ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 41-ВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

КОПИЕ ДО: БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО: ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО: СЕРГЕЙ ИГНАТОВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО: ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

КОПИЕ ДО: МЕДИИТЕ

 

КОПИЕ ДО: НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

 

09.10.2012 г.

гр. София

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 

 

Уважаеми Господа,

 

 

Ние от „Сдружението на собствениците на заведения в Студентски град”, се обръщаме към Вас като граждани, родители и работодатели с категорична гражданска позиция против промените в Закона за висшето образование.

 

Възмутени сме от отказа за диалог с нас от страна на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-вото Народно събрание.

 

На 03.10.2012 г. сутринта внесохме официално становище до тази комисия и до Комисията по правни въпроси към 41-вото Народно събрание. В същия ден не бяхме допуснати до заседанието на образователната комисия с аргумента, че няма да бъдем изслушани. Въпреки че председателят на комисията по образование г-н Огнян Стоичков няколко пъти публично, чрез медиите, ни покани за разговор.

 

 

Преглътнахме огорчението си от това противоречие между думи и действия и на официална пресконференция на 04.10.2012 г. обявихме, че сме готови за диалог и сътрудничество.

 

Декларираме отново убеждението си, че добри решения на проблемите могат да се намерят само в сътрудничество между правителствените, парламентарните и общинските органи, университетските ръководства, живеещите, учещите и работещите в Студентския град.

 

Общата ни цел е подобряване на живота и сигурността в столичния квартал Студентски град. Затова смятаме, че отказът за диалог е недопустимо нарушаване на гражданското ни право да участваме във вземането на решения, които пряко засягат живота, здравето, обучението и работата на хората в Студентския град. Смятаме за неконструктивно да си говорим с представителите на законодателната власт чрез средствата за масова информация.

 

Нашият бранш винаги е бил готов да помогне за опазването на обществения ред със своята експертна преценка, с анализ и с действия. Готови сме да участваме и да инвестираме в развитието на квартал Студентски град. Подаваме ръка на държавата и недоумяваме защо тя, чрез свои представители в законодателната власт, отхвърля желанието ни за разумен диалог. Намираме, че „рязането на глави” и популистките промени „на парче” зад гърба на хората противоречат на декларирания от Вас дух на откритост и демократичност.

 

Промените в Закона за висшето образование налагат законово разграничение между заведенията за хранене и развлечение в кв. Студентски град и във всички останали квартали на София. Това разграничение по никакъв начин не е обосновано в Закона. Не е правно издържано. Не е съгласувано с органите на МВР и не е съобразено с желанието и предложенията на Министерството на образованието, младежта и науката. Дискриминира и нарушава основни конституционни права на живеещите в Студентския град. Припомняме също така, че според действащите закони столичният квартал Студентски град не се ползва със специален или различен статут спрямо останалите квартали на столицата.

 

До момента никой не е обяснил на хората по какъв точно начин промените в Закона за висшето образование ще доведат до повече безопасност, спокойствие и сигурност в квартала. Напротив, смятаме, че тези промени ще предизвикат изостряне на проблемите. Ясните ни аргументи за това може да прочетете в становището ни до народните представители от 03.10.2012 г.

 

Отказваме да се съгласим с промени в законите, които не решават проблеми, а ги задълбочават. Смятаме, че промените ще навредят на цялата система на висшето образование в страната. Притеснява ни високомерният начин, по който комисията по образованието внася за гласуване промени в Закона. Така поставя под съмнение искрената загриженост на законодателя за подобряването на висшето образованиев България. Убедени сме, че и Вие, господа управляващи, намирате парадокс в това.

 

Именно загрижеността за младите хора, животът, здравето и образованието им е в основата на нашата позиция. Защитаваме не просто един бизнес, а и работните места на огромен брой млади хора. Противопоставяме се на начина, по-който се експериментира със сериозните проблеми на студентите в София, дошли от цялата страна в столицата, за да учат и да успяват в България.

 

С това отворено писмо заявяваме: Предлагането на мерки за развитие на бизнеса в кв. Студентски град (не свиването му), и осигуряването на пълноценно битие и бъдеще за младите хора в България са две обществени потребности в синхрон помежду си, а не в противоречие. Затова промените в Закона за висшето образование не бива да бъдат приети на второ четене от народните представители.

 

 

Настоящото отворено писмо се внася и от името на Браншовата асоциация на ресторантьорите София, на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, както и на студенти и адвокати.

 

 

С уважение:

„Сдружението на собствениците на заведения в Студентски град”