„Вечерта на химията“ ще пламне в различните си цветове

20 ноември 2012

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет организира

„Вечер на химията“

 

22 ноември (четвъртък)

от 18.30 ч.,

бул.”Джеймс Баучър” 1

с демонстрация на най-забавните и привлекателни страни на химията.

A scientist shoots a stream of water into the air from a syringe.Зрелищните изпълнения на студенти и преподаватели от Факултета по    химия и фармация за пореден път ще покажат, че химията е интересна експериментална наука. Подходящо е за ученици, деца и хора извън научната сфера, които биха искали да видят химията извън книгите.

 

Виртуозните химични демонстрации ще бъдат под формата на фокуси, пиротехника, гърмежи, пламъци и неочаквани промени в цвета на материята. Така „магичното“ сценично представяне се съчетава с онагледяването на важни химични явления и закони.

 

В експериментите ще бъде включено запалване на лед от хладилника, произвеждане на кучешки лай в стъклен цилиндър, правене на магическо вино, взривяване на балони от разстояние, изригване на малък вулкан върху маса и дори призоваване на духа на Аладин по химичен път.

 

 

От 12.00 ч. в същия ден в 130 аудитория на Факултета по химия и фармация ще се проведе IV-та научна конференция под надслов „Химия и фармация – в една посока”, на която ще бъдат представени  нови и утвърдени направления на научноизследователска дейност на Факултета. Ще бъдат изнесени научни постижения пред по-широка аудитория, включително студенти от Факултета по химия и фармация, гости от други университети, Българската академия на науките, учители, индустриални  и  бизнес партньори, както и представители на институции, свързани с науката и висшето образование.

 

Събитията се провеждат  в рамките на Климентовите дни на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“.